Jak používat hrazdičku pro zdravý vývoj miminka

Hrazdička se zavěšenými hračkami poskytne v prvních měsících miminku spoustu zábavy i aktivního pohybu. Hračky podporují koncentraci, přirozeně rozvíjí koordinaci oko-ruka, jemnou motoriku a samozřejmě i dětskou fantazii. Hrazdička se zavěšenými hračkami patří spolu s kolotočem nad postýlku mezi nejsmysluplnější didaktické hračky podporující správný vývoj miminek.

Většina miminek začne hrazdičku naplno vnímat zhruba okolo 2. měsíce, resp. od okamžiku, kdy jsou schopny fixovat pohledem, ale umístit ji na hrací podložku můžete ihned po narození.

V prvních týdnech života miminka můžete hračky využít tak, že je miminku sami přiblížíte k ručičkám a necháte ho se jich dotýkat a vnímat strukturu materiálu. Proto jsou hračky v kombinaci dřeva s měkkou vlněnou plstí a chrastítkem uvnitř ideální volbou. Stimulují zrak, sluch a hmat a zabaví miminko zkoumáním barev, tvarů, materiálů a zvuků. Antibakteriální a antialergenní plsť ze střižní vlny ovcí plemene Merino je měkká a neškrábe, proto jsou hračky vhodné i pro novorozená miminka s jemnou a citlivou kůží.

Později závěsné edukační hračky pomohou děťátku trénovat úchop a podpoří aktivní pohyb. Pomohou přirozeně rozvíjet koordinaci očí a rukou a hravou formou přimějí miminko k přirozenému aktivnímu pohybu.

Důležité je umístit hrazdičku do úrovně hrudníku, aby bylo miminko přirozeně motivováno natahovat ručičky a snažit se uchopit hračky. Nikdy ji nedávejte přímo nad hlavičku miminka, jinak by mělo tendenci zaklánět hlavičku. Ze stejného důvodu nejsou příliš vhodné hrazdičky spojené s hrací dekou, které nad miminkem tvoří kříž a hračky mají umístěné ze všech stran.

Hračky by měly být zavěšeny na délku paže. Možnost jednoduše upravovat jejich délku umožní hrazdičku využívat od narození až do doby, kdy miminko bude zajímat.

Při výběru je také vhodné zvážit, zda s miminkem budete cestovat nebo trávit více času mimo domov. Dřevěnou hrazdičku rychle a jednoduše sestavíte. A díky možnosti hrazdičku zcela rozložit vám ji kompaktní rozměry spolu s hrací dekou umožní vzít kamkoliv a vytvořit tak miminku známé prostředí s jeho oblíbenou aktivitou i mimo domov.

S tím souvisí i snadná výměna nebo přidání nových hraček. Zavěšené hračky je dobré miminku průběžně obměňovat, aby pro něj hrazdička byla stále zajímavá. Kromě sad závěsných hraček na hrazdičku můžete na e-shopu zakoupit i jednotlivé hračky a jednoduše tak miminku nabídnout zase nové vjemy. Stejně tak nad miminko můžete pověsit třeba i jeho oblíbené chrastítko nebo muchláčka. Jen vždy zvažte, zda je zavěšení bezpečné a nemůže hračka miminku při hře ublížit.

A na závěr úplně poslední rada, vždy vybírejte hrazdičku a závěsné hračky, které jsou certifikovány jako hračka pro děti od narození.

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu